Когато детето си гризе ноктите

Вредните навици, включително гризането на ноктите, се срещат при много деца. И за съжаление много родители не им обръщат достатъчно внимание, успокоявайки се, че “те ще преминат с възрастта”. Гризането на ноктите обаче първо е грозно, второ – при тези деца могат да възникнат проблеми със социалната адаптация и здравето и трето – в повечето случаи гризането на ноктите е симптом на невроза, стрес у децата. Защо детето започва да си гризе ноктите и как да му помогнем да се справи с този проблем?

Психолозите съветват

Повечето психолози са на мнение, че вредните навици – особено гризането на ноктите – е някаква проекция на емоциите и чувствата на детето. То просто се самонаказва за нещо. Това “нещо” могат да са родителските упреци и забележки, че не се държи както родителите искат или че го сравняват с други деца и т.н.

Не само родителските забележки могат да са причина за развитието на вредни навици. Понякога децата са недоволни сами от себе си и искат да се самонакажат за някакво провинение. Причините могат да са най-разнообразни: преживяванията му в училище, в детската градина и други. Това поведение на детето обаче не може да остане незабелязано и родителите и те се стремят да го отучат от вредния навик.

Последствия от гризането на ноктите

1. Този навик влияе на социализацията на детето – такива деца обикновено стават обект на подигравки от страна на връстниците си.
2. Гризането на ноктите може да доведе до нарушаване на формата на плочката на нокътя, кожата около нокътя може да се възпали и да доведе до сложни инфекции. А също и факта, че детето постоянно поглъща мръсотията под ноктите – списъкът с болестотоворните микроби и бактерии е дълъг…
3. Гризане на ноктите може да доведе до проблеми със зъбите – до възпаления, пародонтит и др.

Как да отучим детето да си гризе ноктите?

Избавянето от този навик не става веднага, трябва да се запасим с търпение и да помогнем на детето си да се справи само. Психолозите са единодушни, че не бива в никакъв случай да се кареме на детето, задето си гризе ноктите, още по-малко да го пляскаме през ръцете – така ситуацията се усложнява още повече – детето се измъчва заради безпомощността си.

Още когато детето започне да си гризе ноктите, трябва да се замислим какво конкретно го безпокои? Веднъж открием ли и изясним ли причината, сме свършили половината работа. Процесът по отстраняването на проблема също не е бърз и лек, но това не е причина да не обръщаме внимание и да оставим нещата на самотек.

Понякога причината е проста – липса на внимание – по този начин детето се опитва да привлече вниманието към себе си. А ако не го получу, гризането на ноктите му помага да се успокои. Ако детето е видимо в потиснато настроение или стресирано, отделяйте му повече внимание и грижи, показвайте му подкрепата и любовта си. Можете да измислите нещо, с което да се занимавате заедно – рисуване, шиене, моделиране – важно е ръцете му да са заети с тази дейност, така детето просто ще забрави за гризането на ноктите.

Понякога обаче е нужна помощта на психолог – в процеса на работа той ще научи детето да замени навика с друг, по-полезен, например да рисува притесненията, липсите и страховете си. Докато детето рисува, психологът му задава въпроси и детето неусетно споделя тревогите си.

Можете да пробвате и да мотивирате детето да се откаже от вредния навик с обещание за някаква награда. Колкото по-желана е наградата, толкова по-голяма е вероятността от успех. За момичетата пък можете да вкарате в действие универсалния метод – маникюр заедно с мама.

Медиакменти

Ако нищо не помага, можем да прибегнем и до тези методи – в аптеките можете да намерите специализирани лакове или кремове, които се мажат на ноктите. Те имат противен горчив вкус. В следствие у детето се развива рефлекс, само трябва да му обясните, че тази горчилка не е заради крема, а заради грозния навик.

Гризането на ноктите може да е и признак за сериозно заболяване като невроза, натрапчиви идеи или действия. В такъв случай е задължително да се обърнем към специалист и ако се потвърди диагнозата, на детето се назначава комплексно лечение с медикаменти и терапия.

Източник: http://dete.bg

Свързани публикации