Как да помогнем на приятел с пристъп на паник атака

 

Ако някога сте страдали от пристъп на паника, знаете колко изтощително  може да бъде това. Но ако не сте го изпитвали върху себе си (, а дори и  да сте), а сте виждали някой друг да получава такъв пристъп, вероятно сте се почувствали като в един от онези сънища, в които имате ключ към мистериозна врата, но не можете да я отворите.

„Пристъпът на паника е като аварийна аларма  за системата на организма. Няма никаква опасност, но алармата се включва от само себе си“, обяснява Тамар Чански, д-р на науките, автор на „Освобождаване на Вашето дете от тревожността. „Вашето тяло реагира така, сякаш се сблъсква с тигър, но тигър няма.“

Като страничен наблюдател, първият ви инстинкт е вероятно да напомните на човека в паник атака, просто да се отпусне. Но това реално е невъзможно, когато вашият приятел или любим човек  неволно изпитва такъв внезапен и екстремен прилив на безпокойство без видима причина, заедно с физически симптоми като замъглено виждане, изпотяване, сърцебиене и замаяност.

С други думи, дори и да разпознаете симптоми на криза у ваш приятел и дори и да знаете, че той ще се оправи (Добре е да знаете: пристъпите на паника нямат никакви дългосрочни физически ефекти), това не означава нищо в такава ситуация. Така че, какво трябва да направите?

Разбира се, ако вашият приятел е с повтарящи се пристъпи на паника,  може да е най-добре да се препоръча помощ от лекар. Но в същото време, тук по-долу посочваме какво да се прави – и какво да не правим – за да помогнете на приятел да преодолее пристъпа на паника и да се почувства по-добре.

1. Знаете ли как може да изглежда пристъп на паника?

Докато пристъпите на паника могат да се проявят по различни начини при различните хора, има някои издайнически знаци, че някой може да изпитва подобно нещо.

Както казва д-р Чански, някой, който е с пристъп на паника може да изглежда замръзнал с поглед на страх или ужас на лицето си.

Той може също да казва, “ трябва да си ходим“, за да напусне ситуацията, която задейства неговата тревожност.

Друг признак е ако човека стане тих, спре  да отговаря или започне да се поти и напряга.

„Първата реакция може да се окаже мълчание и  чувство на скованост и страх“, казва д-р Чански. „Те не мислят, че могат да кажат на някого какво се случва, защото те не знаят какво се случва.“

Ако вашият приятел никога не е имал пристъп на паника преди и ако има симптоми като болка в гърдите, замъглено виждане, затруднено дишане, отидете до спешното отделение. Въпреки че това определено могат да бъдат симптоми на паника-атака, също могат да бъдат и симптоми на други сериозни здравни проблеми, като например инфаркт или инсулт. Тези неща се случват много, много по-рядко при млади жени, но най-вече ако няма минали пристъпи на паника, търсенето на  помощ е добра идея, за да се изключат със сигурност тези по-опасни възможности.

2. Не питайте, „Какво не е наред?“

Първо най-важното: Не ги питайте: „Какво става?“ Всъщност, не задавайте никакви отворени въпроси, които изискват повече от един отговор да / не.

“ Колкото повече  питате, толкова повече увеличавате  тревогата и за двама ви,“ казва д-р Чански.

Помислете за това: Ако сте в криза и имате затруднения с преодоляването, най-вероятно няма да реагирате добре ако се налага да се обяснявате.

Вие може  да се опитвате да разберете какво точно се случва, за да се опитате да помогнете, но д-р Чански посочва, че въпросите могат  дори да засилят пристъпа.

„Въпросите са несигурни и когато има несигурност ние просто се чувстваме още по-тревожни,“ казва тя.

3. Кажете на Вашия приятел да назове три обекта.

Вместо въпроси, можете да поискате от вашия приятел, ако  може да назове три обекта или три звука около тях. Тази тактика ще ги отвлече от атаката на паника, докато им дава време да се успокоят.

„Смяна на фокуса от симптомите на паника и съсредоточаването върху други неща, позволява на тялото ви да осъзнае, че сте с ясно съзнание,“ казва д-р Чански. „Защото, ако наистина бяхте в опасност, щяхте да бъдете в състояние да се съсредоточите само върху опасността.“

Този метод може да не прекрати веднага паниката, но може да помогне на симптомите бавно да изчезнат.

4. Говорете им.

Вместо отворени въпроси, опитайте се  спокойно да им говорите, като ги успокоявате, че те не са в опасност.

Д-р Чански препоръчва потвърдени изявления като:

„С теб съм.“ „Ние знаем какво е това. Това е фалшива тревога.“

„Твоето тяло се подготвя за битка, но такава няма.“

Изказвания като тези, казани с грижа и любов, може да им помогнат да се съсредоточат върху предпазните неща около тях и да успокоят симптомите.

5. Помогнете им с дихателни упражнения.

Ако сте в пристъп на паника, може да имате недостиг на въздух и сърцебиене. Също може да ви е трудно да си спомните да задържате дъха си.

Националната здравна служба препоръчва дихателни упражнения специално за безпокойство: Направете дълбоки вдишвания през носа и издишвания през устата в продължение на три до пет минути. Опитайте се да  вдишвате  пет секунди и след това издишайте пак пет, но е нормално, ако не можете да стигнете до пет на първо време.

Точно както именуването на три обекта, дихателните упражнения ще помогнат  на вашия приятел да прави нещо различно от мисълта за паник атаката или това, което задейства тяхната тревожност.

6. Дайте им време, ако имат нужда.

За това, вие трябва да използвате вашата преценка. Понякога паническите атаки могат да бъдат предизвикани от нещо специфично в околната среда в която сте, може би по-голяма тълпа или нещо, което може да е специфично за травматични спомени. В тези случаи, най-добрата идея може да бъде да изведете приятеля си от ситуацията и да го заведете на място, където се чувства в безопасност.

 

В други случаи, обаче, паническите атаки са напълно произволни. В тези случаи не искате задължително да напускате ресторанта или театъра. Вместо това може да бъде по-важно да бъдете там и просто да дадете на своя приятел подкрепа, така че да може първо да се възстанови. „Дайте му  15 минути, за да отиде до тоалетната и да  плисне  вода върху лицето си или да поговори със себе си“, казва д-р Чански.

Също така хората изпитват панически атаки по различни начини и докато някои може наистина да искат да останете с тях, други може наистина да имат нужда да ги оставите сами, да напуснете стаята, да им дадете възможност да отидат до тоалетната сами  и т.н., така че те могат да преодолеят ситуацията.

Свързани публикации