Защо е хубаво да си скандинавско дете

person-human-child-girl

Ако точно като нас, от Първите седем, първото нещо, което привлича вниманието ви, където и да пътувате, са децата и моделът на отглеждане на деца във всяка една страна,  значи вече сте забелязали: децата в Европа прекарват все повече време навън. Ако до скоро при първата капка дъжд улиците опустяваха за секунди, в днешни дни бебешките колички остават на чист въздух и при сняг и при дъжд – за да може бебето да поспи повече на чист въздух. Емблематичното детско дървено столче Stokke отдавна напусна пределите на Швеция, за да се засели победоносно в домовете на по-заможните семейства от Европа. В скъпите квартали на Лондон, Париж, Брюксел, Берлин децата носят кецове Hummel, раирани тениски Polarn O. Pyret, а училищният обяд се опакова в неизменната кутия Blafre.

Напоследък блоговете на скандинавски татковци и майки се увеличават в геометрична прогресия, а почитателите им стават все повече и повече. Родителите по цял свят, но най-вече тези от Европа, като че ли все по-често загърбват традициите на своята страна в отглеждане на децата, за да се обърнат към скандинавския модел.

Скандинавските страни обикновено оглавяват повечето класации за качество на живот, но класациите на УНИЦЕФ за добри страни за живот за деца, са единствено и само скандинавските.

Освен всички скъпи примери, носещи духа на скандинавската традиция, какво различава скандинавското родителство от всички останали и защо то оглави победоносно тенденцията в отглеждане на деца?

Да видим някои от най-основните отличителни черти на скандинавското детство:

Управляват родителите, не децата

Противно на очакванията, децата не са в центъра на семейството, около който се върти целият семеен живот. Децата трябва да се напаснат към семейния живот. В Скандинавските страни родителите не спират да работят за десетилетие, за да се отдадат на децата. Децата определено с най-важните, но нито един член на семейството не спира да се занимава с това, което му харесва и обича да прави и не се жертва в името на децата. Това е разликата между скандинавските и американските семейства, например, където майките най-често остават вкъщи за дълго време, докато децата пораснат и станат самостоятелни. Въпреки това, скандинавските деца не страдат от липса на внимание, нямат истерични пристъпи и не плачат за щяло и не щяло на публични места. Родителите са с децата си всеки ден в 5 ч. следобед, а към 6 часа цялото семейство вечеря заедно. Никой от семейството не отсъства и всички имат момент, в който прекарват качествено време заедно.

Никакво викане (или шамари)

Шамарите са немислими (впрочем и незаконни) в скандинавските страни, но ако се случи да викнете на детето на публично място, непременно огледайте реакциите на хората наоколо. Няма да срещнете одобрение – меко казано. Да се вика на дете не е сред похватите на скандинавските родители. Те третират децата си като възрастни хора и, ако не е уместно да крещиш на пораснал индивид, не е уместно да викаш и на децата. Много по-логично е да видите как родителите разговарят с децата, спорят, обсъждат проблеми, но никой не вика на никого.

Част от по-голямо цяло

В северните страни не е на почит изпъкването от групата. Всички са част от малката група на семейството (в което всеки има равни права), а семейството е част от по-голяма група – обществото. Ако не си част от групата, не си по-голям от никой в нея. Няма точно установен начин как да се прави това или онова, няма и много модели, които да се следват – всички действат по един и същи начин и се учат в крачка чрез примера на останалите. Примери за това можете да видите на всяка крачка – прието е децата да се кърмят и в общия случай всички кърмят. Прието е децата да прекарват много време навън и така процедират всички семейства. Много скандинавско е да не се проявява индивидуалност, а да се сведе глава в името на групата.

Дъъълго време навън

Обща истина за всички е, че децата обичат да са навън и да се движат – дори, когато е студено и тъмно (а в скандинавските страни може да е много студено и задълго тъмно).  Едва ли ще намерите семейство, което да се съгласи да извежда децата навън само в топлите слънчеви дни – те са малко на брой в годината, а и не е нужно да е налице определено време, за да сме навън. В скандинавските страни са особено популярни (не модерни, а традиционни) горските училище. Те започват да се появяват през 50-те години на миналия век и включват отглеждане на децата навън през целия ден – децата играят, движат се, изучават природата, дори обядват навън. Често можете да видите силно зачервени носове и замръзващи пръсти, но за скандинавците всичко това е в реда на нещата – природата е полезна за всички.

Здравей, прост живот!

Скандинавските семейства се забавляват по старомодния прост начин и черпят от малките нескъпи удоволствия. Нелекият живот на хората (свързан с историята на скандинавските държави и най-вече климата) ги е научил да живеят просто, по правилата на природата. Скъпите удоволствия не са сред обичаните. Най-нормалният начин за прекарване на уикенда за цялото семейство е риболовът, разходката сред природата, пикник в гората, пътуване до вилата (много скандинавски семейства имат наследствени малки къщи в затънтените провинции, където условията на живот са много елементарни и не включват комфорта на съвременните технологични достижения). Децата рядко се сещат за компютърни игри и никой не ги толерира да прекарват часове наред пред екрани (телевизори, таблети, телефони). Родителите прекарват качествено време с децата си и не заместват родителската грижа с високотехнологични забавления.

Родителите имат щедро платени 16-месечни отпуски за родителство (не ги наричат майчинство и бащинство, но и двамата родители имат право на тях). Семействата имат дума fika, която обозначава веселите разговори на чаша кафе с парче кейк, а татковците излизат в отпуск по бащинство, който е обичливо наречен lattepappa.

Dagis is king

Всички работят. Всички. Няма майки, които отглеждат децата си, докато не станат самостоятелни – всички деца ходят на детска градина. Детските градини са леснодостъпни, евтини и в тях децата се отглеждат на семеен принцип: няма строга програма, всяко дете само си избира заниманията, с които ще се забавлява през деня, само избира храната си измежду няколко варианта, само си сервира и отсервира и от малко се учи да допринася за благото на групата – точно както правят и майка му и баща му.Оставането вкъщи не е на почит, защото се смята за отказ от това да се допринася за доброто на обществото.

80 % от децата на възраст над 1 година са в детска градина, а работното време на родителите е достатъчно гъвкаво, за да могат те да комбинират работата и грижата за децата. Жонглирането с ролите и задачите е доведено до съвършенство – а мъжът и жената са напълно равноправни партньори в семейството, в което всеки един от тях остава вкъщи, за да се грижи за децата, грижи се за дома, ходи на работа, спортува и следва хобитата си.

Бебетата спят навън

Това е една от характерните черти на скандинавското родителство, която е най-популярна по света. Често срещана гледка е да видите редици с бебешки колички, подредени на тротоара, за да могат бебетата да поспят по-дълго на чист въздух (а навън няма много коли, защото хората се движат с велосипеди). Това е обичайна гледка дори през зимата, дори, когато вали, дори когато температурата е много под  нулата. Разбира се, бебетата са добре опаковани в топли и меки чувалчета и спят спокойно и щастливо.

Никакви уроци по четене преди 7-годишна възраст

Във Великобритания децата тръгват на училище на 4 години и на 5 вече учат таблицата за умножение, свикнали са с униформата, носят тежки чанти и са свикнали с училищния дух. Не и в скандинавските страни. Въпреки, че не се научават да четат по-рано от 7-годишна възраст, скандинавските деца обичат да четат. Любимата книга на всички на възраст 7-8- години е „Пипи Дългото чорапче“, а между 9 и 11 е „Роня, дъщерята на разбойника“. Книгите и четенето са особено обичани, а родители прекарват дълго време с децата си, за да им предадат традицията на четенето. Прости удоволствия – това е скандинавско!

Лего, лего и пак лего

Никога и за никой не е излишно да се купи още един Лего комплект (името на любимата марка конструктори идва от датската фраза Leg godt и означава „играй добре“). На практика е невъзможно да откриете семейство, което да няма голяма колекция от различни Лего комплекти. Психолозите твърдят, че играта с тухлички и конструирането са много полезни за детската психика, за логическото и пространственото мислене, а всичко това се свързва по-късно с добрите успехи по математика и естествени науки.

Откровено за секса

Северноевропейските страни са известни с либералните си виждания по отношение на секса, сексуалната ориентация и почти няма теми табу. Сексуалното образование в Дания и Швеция започва с началното образование – на възраст 6-7 години. Уроците по безопасен секс започват задължително на 15-годишна възраст – това включва целия пакет мерки за безопасност – като поставяне на презерватив и т.н. Въпреки това или по-точно – заради това, статистиката изстрелва скандинавските страни на последно място в света по непланирана бременност в тийнейджърските години. Тийнейджърите там имат по-малко сексуално партньори от които и да било тийнейджъри по света, а младежите стават сексуално активни по-късно от  останалите страни в Европейския съюз.

Източник:

Автор: Рая Кардамова

http://purvite7.bg/zashto-e-hubavo-da-si-skandinavsko-dete/

Свързани публикации