ПРОДАВАЧ НА НАДЕЖДА
/ Джани Родари /

Ако можех да имам едно
магазинче със две полички,
бих продавал…познайте какво?
Надежда! Надежда за всички.
Купете! С отстъпка за вас!
Всеки трябва надежда да има!
И на всеки бих давал аз,
колкото трябва за трима.
А на тоз, който няма пари
и само отвънка поглежда,
бих му дал, без да плаща дори,
всичката своя надежда.

Когато работя с деца, първата сесия винаги е само с родителите, без присъствие на детето. В нея се проследяват акценти от развитието му до настоящия момент, минали травматични събития, преодоляване на стресогенни епизоди, способност за адаптация, взаимоотношения с биологичното и разширеното семейство, с връстници, учители и възрастни извън семейния кръг, страхови изживявания, загуби, постижения, ресурси и др. В тази първа сесия се изяснява заявката на родителите за работа с детето.

Втора сесия-по възможност насаме с детето, съобразено с възрастта му и актуалното му психоемоционално състояние. Обратна връзка за детето си ще получите още същия ден, но със сигурност-не пред него.

Един терапевтичен час е 45 минути.

Аз съм против широките специалисти, които са тип „ренесансова личност“, тоест-разбиращи от всичко. Това не е сериозно отношение, особено когато става дума за нашите деца. Когато се нуждаете от специалист, за да ви помогне, търсете професионалист със специфични опит и умения, които са обвързани именно с работа с деца.

Детските психолози в България са малко, това е територия-много фина и специфична, така че не е достатъчно някой да е просто психолог по професионален ценз, за да ви е полезен!

Добрите психолози не се рекламират с билбордове. Тях можете да ги разпознаете по лекотата, с която започват да общуват децата ви с вас, след среща с тях. И от задвижване във вас на нови сили и увереност, че можете отново да се наслаждавате и да изживявате пълноценно времето с децата си.

Не рискувайте с децата си. Направете своя избор много внимателно и с грижа, защото именно в тях е силата на нашия свят.